Skip to main content

Bevægelighed i fødderne hjælper dig i forhold til en god balance og koordinering af bevægelser.

Sener og muskler i fødderne kan blive dovne og stive i lukket fodtøj. Fødderne er vores grundfundament, og signaler fra fødderne, om hvordan underlaget er og om det bevæger sig, er en vigtig del af vores muskel-led sans (det proprioceptive system). Vores muskel-led sans påvirkes af

  • synet
  • balancesansen i øret og
  • signaler fra fødderne

Når vi ikke bruger sansecellerne i fødderne, nedsættes vores muskel-led sans, som er med til at fortælle hjernen, hvor og hvordan kroppen er i forhold til omgivelserne. Muskel-led sansen er afgørende for vores kropsholdning, og hvordan vi bevæger os. Den påvirker især vores

  • balance og
  • koordinering af bevægelser.

Den gør at vi kan gå forholdsvis ubesværet i mørke og bevæge os igennem smalle åbninger uden at støde på.

Vores krop er rigtig god til at kompensere for overbelastning og skævheder. Det gør den ved at spænde op i de enkelte muskler, som retter kroppen op til det, hjernen opfatter som ligevægt eller en lige stilling i rummet. Det kan give smerter forskellige steder i kroppen eks nakke, hofte og knæ.

Som posturolog og senetensbehandler er jeg særlig opmærksom på muskel-led sansen – altså kroppens holdning og orientering i rummet. Der kan være forskellige årsager til forstyrrelse i hjernens opfattelse af signal fra sanserne, men især hårdt sammenbid og kæbespændinger kan gå ind og forstyrre signalerne.

Så når jeg behandler har jeg i mine tests særlig opmærksomhed på:

føddernes stilling

bækkenets stilling

låsninger i nakke

kæbespændinger og

synet

​Hvis der er dårligt forbindelse i signalmodtagelsen fra fødderne, på trods af behandling og øvelser, så bruger jeg af og til en ‘neurostab’, som er en lille brik på ca 1½ x 1½ cm. Den lægges under svangen, og der er tydeligt at se, hvordan sansen optimeres. Kropsholdningen rettes op og skævheder forsvinder. En sådan neurostab holder i ca. 1 år. Herefter kan kroppen selv være kommet i balance igen. Og ellers er det blot at få en ny neurostab.

Er du interesseret i at høre omkring testning, så kontakt mig gerne på mail pr@piarask.dk eller telefon 21964462

​’Jamen, kan jeg ikke selv gøre noget for muskel-led sansen?’ tænker du måske. Jo da, der er mange øvelser og bevægelser. Nedenfor får du nogle helt enkle øvelser, der er effektive til stive tæer og fødder. De giver god blodcirkulation i fødder og tæer, og forbedrer bevægeligheden betydeligt.
Og så kræver de ikke det store arbejde eller lang tid.

Hav bare fødder til øvelserne.

Start i det små og lav hver øvelse 2-3 gange. Hvis du laver øvelserne dagligt, og du vil hurtigt kunne mærke forskel.
Og du får meget bedre jordforbindelse

ØVELSE 1

ØVELSE 2

ØVELSE 3

Leave a Reply